NIEUWS

Wim Martens Logistics neemt de eerste elektrische truck in het Land van Cuijk in gebruik

April 2023

Boxmeer, 13 april 2023: Wim Martens Logistics heeft de eerste van twee Volvo FH 4×2 Electric trekkers in gebruik genomen. Deze eerste elektrische truck in het Land van Cuijk zal ingezet worden voor het transport van zand en grind voor de betonindustrie. Een mooie mijlpaal in het verduurzamen van het wagenpark.
Wim Martens Logistics B.V., onderdeel van de Laarakkers Groep, zet weer een verdere stap in de energietransitie. In 2022 heeft het logistiekbedrijf de order getekend voor twee Volvo FH 4×2 Electric trekkers bij BAS Truck Center. Wim Martens Logistics wil graag blijven samenwerken aan de toekomst en hun impact op het milieu minimaliseren. De truck zal voornamelijk voor onze klant Van Nieuwpoort ingezet worden voor het vervoer van grind en zand. De Volvo FH 4×2 Electric trekker kan een hele dag werken, met één keer opladen tijdens de reguliere pauze. Een truck die geen schadelijke stoffen uitstoot, zorgt voor een beter milieu voor de mensen op de bouwplaats, maar ook voor omwonenden.Pim van Baaren, Directeur van Nieuwpoort Grint en Zand B.V: “Als Van Nieuwpoort dragen we graag ons steentje bij aan een duurzame toekomst. We werken voortdurend aan ontwikkelingen om onze CO2 footprint te verlagen in zowel het winnen van grondstoffen als in het transport ervan. We zijn heel blij dat we samen met onze partners een van de eerste 100% elektrische vrachtwagens in gebruik nemen. De vrachtwagen gaat op ons terrein in Weeze laden en vanuit daar onze grondstoffen duurzaam vervoeren naar onze afnemers”.Wim Martens Logistics blijft investeren in een duurzaam wagenpark en is samen met de gehele Laarakkers Groep, op weg naar een nog duurzamere dienstverlening.
Over Wim Martens Logistics: Het bedrijf, opgericht door Wim Martens in 2003, is gespecialiseerd in kippertransport van zand, grind, steenpuin, menggranulaat en ander recyclingmateriaal. Het bedrijf met 40 medewerkers bedient klanten in heel Nederland, Duitsland en België. In 2020 heeft oprichter Wim Martens het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Boyk Martens en Marcel Laarakkers van Laarakkers. Door de samenwerking die is aangegaan kunnen Wim Martens Logistics en Laarakkers elkaar ondersteunen en versterken op het gebied van logistiek en duurzaam transport.

Circulair slopen: project‚ Contiweb‘ in Boxmeer gestart

April 2023

Nadat eind maart de laatste medewerkers het kantoorgebouw hebben verlaten, zijn we gestart met onze werkzaamheden op het voormalig Contiweb terrein in Boxmeer.
Hier worden de bedrijfshallen gedemonteerd en het kantoorgebouw gesloopt.
In het kader van onze duurzaamheidsstrategie is dit project een uitstekend voorbeeld van circulair slopen.
Alle bedrijfshallen inclusief de (bovenloop)kranen op het terrein worden gedemonteerd en zullen op een andere locatie weer opgebouwd worden.  
Ook het kantoormeubilair en de diverse machines afkomstig uit de bedrijfshallen, zullen een nieuwe bestemming krijgen. Voor verdere materialen zie Insert marktplaats.
 

Laarakkers meet stikstof- en fijnstofuitstoot en is op weg naar CO2-neutraal werken

Februari 2023

Onze stagiair Tim Janssen heeft zijn onderzoeksstage bij Laarakkers met succes afgerond. Hij heeft onderzocht hoe Laarakkers het eerste sloopbedrijf kan worden dat in 2023 een emissieloze sloop uitvoert. De resultaten van de stikstof- en fijnstofmetingen bij het “Commerzbank”-project in Düsseldorf en de berekeningen van onze CO2-uitstoot tijdens de sloop in Kaarst stemmen ons voorzichtig optimistisch. Ze laten echter ook zien op welke gebieden we onze emissies nog verder moeten terugdringen.
Uit de meting van zowel de stikstof- als fijnstofverontreiniging in Düsseldorf blijkt dat wij ver onder de wettelijke grenswaarden zijn gebleven. In het algemeen hebben onze sloopwerkzaamheden geen negatief effect gehad op de vervuiling door stikstof en fijnstof.
Bij ons project in Kaarst, waar we een grote sporthal sloopten, werd de CO2-uitstoot van de ingezette machines en transportvoertuigen gemeten. Deze waarden werden vergeleken met de CO2-besparing door het gebruik van schonere brandstof en de recycling van materiaal uit de sloop. Het project in Kaarst leverde veel staal op dat werd gerecycled. Recycling stoot minder CO2 uit dan de productie van nieuw staal met ijzererts.
In totaal was de CO2-besparing zo groot dat de CO2-uitstoot van onze transportvoertuigen en machines werd gecompenseerd. Met het project in Kaarst kunnen we dus spreken van een neutrale CO2-balans, maar nog niet van een emissievrije sloop. Dit vereist onder meer een vermindering van de uitstoot van onze machines, bijvoorbeeld door over te schakelen op elektrische graafmachines of machines op waterstof. De eerste machines van de volgende generatie zijn besteld en zullen in de loop van het jaar worden geleverd. Dus we zijn op de goede weg.

Energielabel A voor onze kantoren in Boxmeer en Sambeek

Januari 2023

De Laarakkers Groep wil op alle gebieden duurzamer worden. Dit omvat niet alleen de sloop met terugwinning van bouwmateriaal en het wagen- en machinepark, maar ook onze kantoren.  
In december 2022 kreeg ons kantoor in Sambeek het energielabel A. Het gebouw is sinds de jaren zeventig in gebruik bij Laarakkers. Sinds een aantal jaren wordt het kantoorgebouw door verschillende aanpassingen steeds energie-efficiënter. De plaatsing van zonnepanelen en de aanwezigheid van Led-verlichting, HR-isolatieglas, gevelisolatie en het ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgen voor een energiezuinig kantoor.  
Momenteel verzamelen we meetgegevens over het verbruik van stroom en gas om te onderzoeken of nog verdere energiebesparingen mogelijk zijn.   
Laarakkers kocht in augustus 2019 het voormalige politiebureau in Boxmeer om er een kantoorpand van te maken. Het gebouw was toen gecertificeerd met energielabel D. Wij wilden het gebouw zo energiezuinig mogelijk maken. Hiervoor zijn vanaf 2020 maatregelen uitgevoerd zoals het vervangen van de bestaande lampen door energiebesparende LED-lampen met bewegingssensoren, het vernieuwen van de ramen en het plaatsen van zonnepanelen op het dak.  Deze produceren nu elektriciteit voor het kantoor.   
Door deze maatregelen behaalde het gebouw in april 2021 het energielabel A.   
Dit jaar wordt het kantoor in Boxmeer uitgebreid met duurzame nieuwbouw. Er worden meer zonnepanelen geïnstalleerd op het uitbreidingsgebouw, die dan het volledige energieverbruik van het kantoor dekken. De zonne-energie voedt naast het gebouw ook het laadstatioo voor de e-auto’s uit ons eigen wagenpark en van onze gasten.

Wagen- en machinepark van de Laarakkers Groep wordt steeds energieneutraler

October 2022

De Laarakkers Groep beschikt over een groot wagen- en machinepark. Vooral de zware machines welke op onze projecten ingezet worden, verbruiken veel brandstof en stoten daardoor onvermijdelijk CO2, fijnstof, roet- en stikstof uit.
Daarom is het essentieel om de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen van ons wagen- en machinepark te reduceren. Dit doen we door elektrificatie en het inzetten van synthetische brandstof. Deze maatregelen hebben er onder andere toe geleid, dat wij onze CO2-uitstoot al met 6% hebben verminderd.
Schonere graafmachines 
Onze nieuwste graafmachines zijn uitgerust met schone motoren die voldoen aan de Stage V-norm. Dit betekent dat ze minder brandstof verbruiken en dus minder verontreinigende stoffen en minder CO2 uitstoten. Een verdere optimalisatie om onze emissies te beperken, is het inzetten van graafmachines met een hybride hydraulisch systeem. Wanneer de giek wordt neergelaten, wordt de accumulator geladen. De opgeslagen energie wordt vervolgens gebruikt om de hulpmotor voor het motorsysteem aan te drijven. Zo kunnen we 15-20% brandstof en CO2 besparen.
Op weg naar ons doel van emissievrij slopen zetten wij ook in op volledig elektrische en dus emissievrije machines. De eerste elektrische graafmachine is aangeschaft: de DOOSAN DX300LC, uitgerust met 3 accu’s met elk 390 kWh en 8 uur achter elkaar inzetbaar.
Verduurzaming wagenpark
De eerste stappen in het verduurzamen van de logistieke activiteiten en het wagenpark zijn gezet. Onze logistiek partner Wim Martens Logistics B.V. heeft 2 elektrische Volvo FH 4×2 trucks besteld. De eerste elektrische bedrijfsauto is sinds augustus in gebruik. Door te blijven investeren in een modern en duurzaam wagenpark focussen wij ons op schonere ritten en het reduceren van onze eigen CO2-voetafdruk. Daarnaast onderzoeken we of we in toekomst bijvoorbeeld waterstof kunnen toepassen als brandstof.
Even voorstellen: onze nieuwste duurzame aanwinsten:

Hitachi 250-7 graafmachine met schone motor
Volvo EC350E Hybrid graafmachine
Caterpillar 326 Next Gen graafmachine
Caterpillar 352 Next Gen graafmachine
Coming soon: DOOSAN DX300LC Electric graafmachine
CUPRA Born elektrische auto
2x Volvo FH 4×2 E-truck

Hoogwaardig hergebruik van gevelbekleding

Augustus 2022

Bij de sloop van het Commerzbank-gebouw in Düsseldorf hebben we circa 125 ton gevelbekleding kunnen behouden voor hergebruik.De platen werden zeer zorgvuldig handmatig gedemonteerd en op pallets verpakt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de conglomeraat-platen gereinigd om elders weer een nieuwe bestemming te kunnen krijgen.Duurzame sloop en geen verspilling van grondstoffen.

© 2023 Laarakkers | Privacy- en cookieverklaring